Sett deg mål for 2019

Er du god på å sette deg gode, realistiske, konkrete mål? Utfordrer du deg selv og dine egne grenser? Eller flyter du bare med i hverdagen, og holder deg på samme sted?

Det er ikke sikkert at det å utvikle deg og utfordre deg selv er det du ønsker å prioritere og fokusere på akkurat nå. Men hvis du har lyst å lage 2019 til det året du når målene dine, og utfordrer deg selv til å komme ut av komfortsonen; les videre! Jeg vil komme med noen tips som kan bidra til å gjøre nyttårsforsettene om til mer konkrete, realistiske og gjennomførbare målsetninger.

Det er lett for at man tenker; "Etter nyttår starter jeg, nå skal alt bli mye bedre enn i fjor! Jeg skal søren meg fikse dette, og jeg skal klare alle nyttårsforsettene mine!" Og så kommer februar, og man har allerede glemt hva man skulle klare, eller hverdagen har for lengst skylt vekk alt av nyttårsforsetter. Istedenfor sitter du igjen med dårlig samvittighet og lav mestringsfølelse. Kjenner du deg igjen?

I så fall kan du prøve noen av tipsene under. 

 

 

Skriv ned noen mål
Hvilke mål ønsker du å nå? Det kan være treningsmål, kosthold, bevegelse, være mer sosial, si nei til det du ikke har tid og overskudd til, ta bedre vare på deg selv osv. Bruk litt tid på dette punktet, og finn noen punkter som virkelig betyr noe for deg.

Ranger
Ranger målene hvis du ikke allerede har gjort det. Sett de viktigste øverst, de som kan gjøre størst positiv endring. Mål 1-3 blir de viktigste for deg. Hvis du har flere mål enn dette, så kommer de inn bare hvis du har tid og overskudd etter hvert.

Konkretiser
- Hvis du for eksempel har at du har lyst å klare en pushup, eller 10 pullups, hvordan skal du klare dette? Jo, ved å legge inn nok trening for det. Da kan målet være å ha 3 treningsøkter i uken, hvor du legger inn ulike øvelser for nettopp dette.
- Hvis målet er å være mer sosial; bli med på 1-2 sosiale ting i uken, be med venner eller finn ting som skjer.
- Hvis målet er å ta bedre vare på deg selv; sett av en kveld eller to i uken hvor du finner på noe du liker, handler inn god og næringsrik mat som gir deg langvarig energi, kjøper en ny bok osv.
Konkretiser målene, så er de lettere å gjennomføre. 

Planlegg
Når du skal gjøre en endring, så krever det energi. Hjernen din vil helst ikke gjøre mer enn man trenger, og du kommer til å møte litt motstand i starten. Da kan du gjøre det lettere ved å planlegge. Denne fasen er helt nødvendig for at du skal lykkes med endringene.
Sett av 30 min hver søndag (eller en annen dag som passer) , og se over uken din. Skriv ned alt du vet du skal, og se når du kan sette av tid til målet ditt. Hva kan du bruke mindre tid på for å få plass?

Evaluer
Når du setter deg ned for å planlegge den kommende uken, se over hvordan det har gått den foregående. Nådde du delmålene dine? Hvorfor/hvorfor ikke? Du kommer ikke alltid til å ha nådd alle målene, fordi livet skjer og hverdagen kommer med overraskelser. Men da skriver du ned hva som kom i veien, og prøver å finne en løsning på hva du kan gjøre hvis det skjer igjen.

 

Forvent problemer
Hvorfor har du ikke klart å nå disse målene før? Hva er det som stopper deg? Dropper du alltid egne gjøremål for å hjelpe andre? Er du helt slapp og skrubbsulten hver dag etter jobb, så du ikke kan trene? Finn ut hva som er hindringene, og forvent at de kommer. Se deretter etter løsninger. 

Si ifra til de rundt deg at du kommer til å gå inn for å gjennomføre disse målene, og at du kommer til å holde avtalene du lager med deg selv. Det vil si at du ikke slipper alt du har i hendene og gjør alt for alle andre hver gang noen spør. En avtale med deg selv er minst like viktig som med andre! Ta med deg litt ekstra mat på jobb så du kan spise litt før du er ferdig. Da har du nok energi til å gå på trening direkte, og slipper dørstokkmilen når du har satt deg i sofaen på ettermiddagen. Forvent problemer, og finn løsninger. Evaluer på slutten av uken og prøv igjen med friskt mot neste uke. 

Visualiser
Se for deg at du har nådd målene dine. Hvordan føles det? Hvordan merker du endringen? Skriv noen ord til deg selv om hvordan det føles når du har nådd målene. Har du mer energi? Står du opp med en gang klokken ringer? Er du gladere, har en sterkere kropp, mer overskudd?

Nøkkelen til å gjennomføre målene dine er å ikke gi opp. Bestem deg på forhånd at dette er noe du skal gjennomføre! Og ikke gi deg før de er nådd. For du kommer til å møte motstand, og ting går skeis. Og de fleste kommer da til å gi opp og si at; nei, dette går ikke, det er ikke for meg, det er for vanskelig. Men da kan du være den som sier at; "jo, dette skal jeg klare! Jeg må bare endre litt på fremgangsmåten for å få det til. Nå har jeg mer kunnskap om hva som ikke fungerer, så da klarer jeg det enda bedre neste uke". Selv om det virker enkelt når du planlegger, så kan jeg nesten garantere at det ikke blir slik. Hvis du er innstilt på det, så er det også mye lettere å takle motgangen.

Er du klar for å lage 2019 til ditt år?