#KROPP

...og trening.

Det er noe som mange er opptatt av i disse sommertider. Jeg kjenner at jeg er egentlig ganske lei av å høre om kropp, å lese om kropp, og det er kanskje du og? Likevel så sitter jeg her og skriver om nettopp kropp. Og hvorfor det? Fordi jeg synes det er litt trist at når dette ordet nevnes, så er det nesten alltid i sammenheng med hvordan kroppen ser ut. Om det er greit at den er tynn, eller om man burde legge på seg litt? Eller ser den litt for trent ut? Er det ok å vise magen hvis man har litt ekstra fett der?

Hva tenker du på når jeg skriver ordet kropp?

Alle er forskjellige; har forskjellige forutsetninger, forskjellig genetikk, forskjellig livsstil, forskjellig oppvekst, har drevet med forskjellige aktiviteter og liker forskjellige ting. Og godt er det! Likevel så føles det som at det er en underliggende forventning om at alle skal se helt like ut. Hvorfor skal alle se like ut når vi er så ulike i måten vi lever på og hva vi drømmer om? Og hvorfor har det egentlig så mye å si hvordan kroppen ser ut, så lenge den fungerer?

For meg så handler trening om mer enn utseende. Mye mer. Det handler om å føle seg lettere til sinns og i kroppen, om å ha mer energi, bedre humør, om det å kunne hive seg rundt og bli med på aktiviteter uten å tenke at det er jeg ikke i god nok form til. Det handler om mestringsfølelse, å få til ting man ikke trodde man kunne klare. Det handler om glede, nye opplevelser, og det å kunne dele disse opplevelsene med andre. Det handler om å kunne stå på toppen av et fjell med høy puls og et smil om munnen, etter en tøff oppoverbakke. Det handler om å ha mer å gi til andre. Utseende blir rett og slett ganske kjedelig å fokusere på når man har så mange andre faktorer som spiller inn. Faktorer som går på hvordan DU har det, og ikke på hva ANDRE syns om deg.

 

Jeg sier ikke at man ikke kan føle seg bedre av å føle at man ser bra ut. Men denne følelsen kommer innenfra, uavhengig av form, størrelse eller kroppsfasong. Det å ha utseende som den største motivasjonen for trening, blir jo dermed litt meningsløst, blir det ikke? Hvis man alltid gjør ting for at andre skal synes at man er fin, kul, spennende, perfekt, hvor kommer denne motivasjonen fra? Den kommer utenfra. Og som de fleste sikkert har både prøvd og mislyktes med flere ganger i livet; det er veldig vanskelig å gjøre alle fornøyde.

Det er kanskje en klisjé, men like fullt sant; ekte motivasjon kommer innenfra! Men hva er egentlig indre motivasjon, og ikke minst; hvordan skaper man det? Du vet den følelsen når du har gjennomført noe som du ikke trodde du kunne? Jobbet over lang tid med en oppgave som du ikke visste om du kom til å klare, men som gikk bra til slutt likevel? Følt for å gi opp halvveis i en tøff motbakke, men stått på toppen til slutt? Den gode, deilige kriblingen i magen av å ha fullført noe som du måtte kjempe litt for? Stoltheten og mestringsfølelsen? Den kommer innenfra! Og den er verdt å jobbe litt for.

Det å generelt være sterkere, både i hodet og i kroppen, vil være med å bidra til bedre selvtillit. Du kan stole på at du takler vanskelige situasjoner, for du vet at du er sterk. Du har nemlig erfart at du ikke gir opp når det blir litt vanskelig. Du har kjent på den følelsen av å gjennomføre selv om det er blytungt, og å komme ut på den andre siden.

 

Poenget mitt er at kropp og trening er så mye mer enn utseende, og at det ofte druknes litt i samtalen om hvordan samfunnet mener det er greit og ikke greit å se ut. Hva med å snakke om hva kroppen kan gjøre, og ikke bare om hvilke former som er for store eller for små? Beina dine tar deg kanskje til jobb hver dag, armene dine bærer tunge poser fra butikken, oksygen blir fraktet ut til musklene dine når du går opp på et fjell eller i en lang motbakke. Prøv å se etter de små tingene som vi ofte tar for gitt i hverdagen, og gi deg selv noen utfordringer innimellom. Det kan være å ta din første fjelltur på en stund eller det kan være å gjøre en treningsavtale med en venn. Kanskje du får til mer enn du tror, og oppdager at kroppen din er så utrolig mye mer enn bare hvordan den ser ut.